Hunden og katten blir hva den spiser

Kjøtt – er en kilde til essensielle aminosyrer – danner grunnlaget for det daglige kostholdet til våre hunder og katter. Selv om de har forskjellige evolusjonære profiler og ernæringsmessige egenskaper, er næringsstoffer fra kjøtt – spesielt proteiner – avgjørende for vekst og vedlikehold av cellestrukturer for begge arter, hunder og katter.

Ingen vegetabilsk protein (avledet av mais, poteter, soyabønner eller erter, etc.) kan garantere de samme essensielle aminosyrene, og heller ikke replikere kvaliteten og mangfoldet av næringsstoffer som tilbys av 100% HFC-fersk kjøtt.

For å sikre at essensielle aminosyrer er «klare til bruk» og kan absorberes helt av kroppen, bør proteinets kvalitet, ha den høyeste biologiske verdien mulig, som 100% HFC*-fersk kjøtt.

Derfor er det viktig at maten vi velger for våre hunder og katter, hovedsakelig er HFC-kvalitet: det er alltid, og bare kvaliteten på ingrediensene som bestemmer kvaliteten på næringsstoffene maten gir. For eksempel er kyllingfjær rik på protein … men hva med kvaliteten …?

Almo Nature velger alltid de høyeste ingrediensene som er mulig, og sikrer dermed kvaliteten på næringsstoffene.

Dette er HFC-standarden.

HFC-oppskrifter menneskeliggjør kjæledyret vårt?

Absolutt ikke: Fôring av katter eller hunder med HFC-oppskrifter, humaniserer dem ikke, men respekterer deres naturlige, biologiske evolusjon som karnivore arter.

Vi må respektere den spesifikke naturen til katter og hunder; Vi må heller ikke glemme dyrenes nåværende status som medlemmer av våre menneskelige familier; og som sådan må vi gi samme omsorg og oppmerksomhet mot deres kosthold, helse og velvære som vi ville for oss selv.

HFC tilbyr akkurat den forsikringen: den respekterer deres natur og instinkter, og sikrer at matskålen inneholder bare høyest mulig kvalitetsmat, det samme vi velger for vår egen mat.

Dette er utfordringen Almo Nature har valgt å gjøre noe med: mat «fra sitt synspunkt» med menneskelig oppmerksomhet til kvalitet.

HFC menneskeliggjør derfor ikke hunder og katter, men øker sjansen for at de lever sunnere, bedre og lengre liv.

Slik leser du en etikett på boksen eller posen

Bilder på emballasjen til kjæledyrfôr representer ofte ikke den reelle sammensetningen av innholdet. Så, ikke stol på bildene på emballasjen – les etiketten for å vite hva du legger i kjæledyrets matskål.

Etiketter består av to hovedlister: sammensetning og analytiske komponenter: 

  • Sammensetning (ingredienser): definerer i nedadgående rekkefølge alle ingrediensene i oppskriften, som kjøtt, ris, grønnsaker etc. (dvs. det som det er mest av er først). Listen over ingredienser er viktig fordi den lar deg forstå den sanne kvaliteten på råvarer som brukes i oppskriften
  • Analytiske bestanddeler: representerer næringsanalysen av det ferdige produktet ved å definere mengden protein, fiber, fett, etc. inneholdt i. Listen over analytiske bestanddeler er bare en indikasjon på kvantitet , ikke kvalitet!

Den ideelle sammensetningen som respekterer deres natur.

Hunden og katten var opprinnelig karnivorer, og selv om deres evolusjonære historier førte til at de hadde forskjellige næringsegenskaper, fortsetter de i dag fortsatt å primært spise kjøtt eller fisk etter det ernæringsmessige inntaket proteiner gir.

Derfor bør kjøtt eller fisk alltid okkupere topplasseringen i ingredienslisten (sammensetning) på etiketten. Er det listet ferskt kjøtt, så skal det være ferskt kjøtt. Er det listet f.eks. dehydrerte fjærkreproteiner, er det mel av hele fjærkreet, dvs. med fjær, bein, hode og føtter m.m.

Vi har sett at de mer termiske prosessene kjøttet gjennomgår blir forvandlet til kjøttmel, dvs. å være tørket eller dehydrert, jo større denaturering av proteinet (hvor de opprinnelige egenskapene og biologiske egenskapene til proteinet blir ødelagt) gir lavere fordøyelighet.

Tre regler når du leser en etikett

1. Sjekk at «fersk» kjøtt eller fisk er den første ingrediensen på «komposisjon» listen.

2. Bekreft tilstedeværelsen av et HFC-symbol som sertifiserer opprinnelsen som egnet til konsum: hvis ikke tilstede, er ingrediensene PFC dvs. uegnet til menneskelig konsum.

3. Kontroller at prosentandelen kjøttmel, tørket eller dehydrert kjøtt er vesentlig lavere enn det er for fersk kjøtt, for å sikre et høyest mulig kvalitetsmåltid.

Kvalitet

Oppmerksomhet på kvalitet bør alltid være den første parameteren for å verifisere – derfor er det viktig å sjekke hovedbestanddelen i oppskriften, som alltid er oppført først på etiketten. Les en etikett, hva er den første ingrediensen?

  • kjøtt eller fisk : hva er kvaliteten? Hvis «HFC» er indikert, er tilstedeværelsen av de fineste kjøttstykkene, opprinnelig egnet til konsum, bekreftet.
    Hvis akronymet ‘HFC’ ikke er til stede, er kjøttet PFC, noe som betyr at det ikke er noen sertifisering av opprinnelsen til Human Food Chain. Hvis tørket, dehydrert eller kjøttmel er indikert som den første ingrediensen, er maten av dårligere kvalitet.
  • mais, ris, soyabønner, erter, oppført først betyr at proteinene er av vegetabilsk opprinnelse, ikke ideelt for et kjøttetende dyr. Merk deg også at store merkevarer har mye f.eks. mais i fôret. Dvs. om en av første ingrediensene er mais og en anne høyt oppe på listen er maisgluten, er det sansynligvis mest mais i produktet. Maisen splittes i flere komponenter fordi at forbruker ikke skal forstå at sekken inneholder hovedsakelig mais.

Selv om alle disse ingrediensene er en kilde til protein, varierer kvaliteten og biotilgjengeligheten betydelig. Det er derfor viktig å forstå kvaliteten på oppskriften først; lesing av analytiske komponenter kan gjøres på et senere tidspunkt.

La oss ta kyllingfjær eller skosåler av lær (skinn) som et eksempel: Det er rikt på protein og, hvis de analyseres, vil rapportere en høy prosentandel i analytiske komponenter. Men hvor fordøyelig er de? Hva er bio tilgjengeligheten av en fjær eller en skinnlapp? Kan en hund eller katt virkelig assimilere mengden protein som trengs for deres velvære fra fjær? Eller vil de ikke være i stand til å hente næring fra fjærene og eliminere den i avføringen?

Ingredienser og ingredienslister

Her er ingredienslisten fra et av norges mest solgte hundefôr i faghandel: tørket fjørfeprotein, mais, maismel, animalsk fett, maisgluten, vegetabilsk proteinisolat*, hvete, hydrolyserte animalske proteiner, ris, betefiber, mineralsalter, fiskeolje, gjær, soyaolje, fruktooligosakkarider.
Hva tror du at du gir hunden din? Fjørfeprotein er kylling med hud, bein, fjør, føtter, hode etc. Største ingrediens er sansynligvis mais. Her er tre maisprodukter som er splittet for at det skal se ut som om mais ikke er største ingrediens. Billig og vomfyll. Kunne du levd på popcorn hele livet? Merk deg også at det ikke er angitt noen prosentandeler.

Her er ingredienslisten på Almo Nature Alternativ 170 Fersk kylling og ris (XS-S & ML)
Sammensetning : fersk kylling 75%, ris 17%, betesmasse, lucerne, mineraler, vitaminer, gjær, mannanoligosakkarider (MOS), fruktokigosakkarider 

Den eneste 100% HFC tørrfôret på markedet

Alternativ til hund og katt er en absolutt innovasjon – og ikke bare fordi alle anvendte ingredienser er sertifisert som HFC, som er opprinnelig egnet til konsum, men også fordi – Almo Nature for første gang på dyremat har designet og bygget en maskin (en ekstruder) å generere kibble (tørre knotter) som bare bruker ferskt kjøtt eller fisk, uten å legge til noen tørre ingredienser av lavere kvalitet som kjøttmel eller dehydrert kjøtt.

Forskningen og utviklingen av dette innovative produktet og prosessen har tatt seks år. Teknologien gjør det mulig å lage en langsom tilberedningsprosess som beholder de essensielle næringsstoffene uten å forringe dem, og skape en høy kvalitets fôrkule fordi bare høyeverdige ferske ingredienser, som ikke påvirkes av tidligere aggressive matlagingsteknikker (som dehydrering), blir brukt.

Forskjellen er også tydelig på lengden av produksjonsprosessen: i løpet av tiden det tar å produsere en halvkilo HFC-kibble (tørr mat), kan 5,5 kg fôr med kjøttmel eller dehydrert kjøtt produseres.

Vi er det vi spiser – en sannhet som ikke bare gjelder for oss, men også for våre dyrevenner.

 

 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.