Nyheter

Kanin som kjæledyr?

Kaniner er gode kjæledyr og du bør nøye vurdere behovene deres – god plass, mosjon, og som følgesvenn. Like viktig er en god kvalitet på fôret, masse fiber og så mye friskt høy som de kan klare å spise.

Behovene og oppførselen til kaniner som kjæledyr er i det vesentlige det samme som kaniner i naturen. Derfor må måten du bryr deg om dem og behandler dem, gjenspeile deres naturlige instinkter som et byttedyr. Det er stor forskjell i dette sammenlignet med rovdyrarter som katter og hunder. En kanins anatomi og sanser er designet for å konstant å passe på eventuelle farer, og deres sterke bakben gjør at de kan løpe veldig fort til et trygt sted. Kaniner bør alltid ha et dekket rom som de kan gjemme seg i, og en innkvartering som er trygt.

Hvilke kaniner passer for deg?

Det finnes et stort utvalg av størrelser, former, farger og pelser, og kaninen du velger, vil handle mye  mer om den kaninen du blir forelsket i, enn om hvilken rase du velger.

Visste du at kaniner liker å leve innendørs med deg? (Ikke bekymre deg, de kan trenes til å være husrene og bruke en toalettkasse, akkurat som en katt).
Kjæledyrs kaniner, elsker å løpe rundt i huset, gjemme seg bak møbler og skap. Vær forsiktig og oppmerksom på farer. De de liker også å tygge og gnage, så pass på elektriske ledninger, tepper, gardiner og tapeter og at omgivelsene er trygge. Hvem vet, noen ganger kan kaninen din selv bestemme at din favorittstol er nå deres! Av denne grunn bør kaninen følges med når de er løse.

Håndtering av kaniner

Kaniner er naturlig sosiale og kan lære å sette pris på menneskelig kontakt, men det er store individuelle forskjeller og noen kaniner er redde av natur.

For at kaninen skal oppnå tillit til mennesker er det avgjørende at denoppfatter kontakt som positivt. Tving aldri kaninen. Tillitsforholdet må bygges over tid. Lær barn at kaninens ønsker må respekteres. Bruk tid på å lære kaninens kroppsspråk, og bruk det selv. En vennlig hilsen er f.eks. et forsiktig nuss med nesen. Skrem ikke kaninen med brå bevegelser eller høy stemme. Tramping varsler fare for kaniner. En redd kanin kryper taust sammen. Kaniner løftes med én hånd under baken og én hånd som forsiktig støtter over nakken. Hold kaninen tett mot din egen kropp, dette virker betryggende. Løft aldri kaninen etter ørene eller etter nakkeskinnet uten støtte under baken. Kaninen er et forholdsvis skjørt dyr og hardhendt eller uvøren håndtering kan lett føre til ribbeinsbrudd eller lignende.

Sett aldri kaninen på et høyt bord e.l. som den kan hoppe ned fra og pass på ved håndtering at den ikke slippes i gulvet. Man kan aktivisere kaninen ved å for eksempel plassere mat på steder der den må arbeide for å få tak i det eller sette opp hindre som kaninen kan hoppe over for å få en godbit.

Hoppkonkurranser kan utsette kaninen for stress, tvang og fare for beinbrudd – husk at hopping skal være frivillig og en lek.

Fôring

Kaniner drikker mye og bør derfor ha stor vannflaske som etterfylles daglig og renses med jevne mellomrom. Mineralstein bør de alltid ha. Kaniner er vegetarianere. De skal alltid ha masse friskt, tørt høy av god kvalitet tilgjengelig. I tillegg bør de få forskjellige, friske grønnsaker og et godt fôr daglig. Brødskalker og litt knekkebrød er godt å gnage på. Gulrøtter, minimais, reddiker, brokkoli, løvetannblader, gress, persille og blomkål er veldig bra. Grøntfôr som plukkes i boligområder eller i nærheten av veier bør skylles og tørkes grundig før det gis til kaninen, dette for å fjerne eventuell forurensing. Kaninene kan også få litt frukt, ca. 1 ss daglig. Ikke gi kaninene frosne grønnsaker eller for mye kål og salat, da dette kan gi dårlig mage. Gi aldri søtsaker, melkeprodukter e.l. Pass på at kaninen ikke blir overvektig.

Huskeliste

  • Rikelig med godt tørt høy
  • En god fôrblanding
  • Friskt rent vann hver dag

Kjæledyr er ikke leketøy

Det er du som voksen som har ansvaret for dyret dere nå har kjøpt. Lær barna at det ikke er et leketøy, men et levende individ, som skal respekteres og behandles godt livet gjennom. Lykke til.

Se gjerne denne videoen.
Merk deg at det ikke anbefales å ha kaniner og marsvin sammen. (Engelsk):

Dette må du også tenke på

Til dyreeiere og de som tenker på å bli det

Å holde kjæledyr medfører et stort ansvar. Et dyr er ikke en ”bruk og kast” vare, men et levende, følende individ som må behandles med omsorg og respekt for sin egenart. Som dyreeier må du spørre: hva kan jeg gjøre for at dyret får et godt liv, sett med dyrets øyne? Tenk nøye gjennom om et kjæledyr passer inn i ditt daglige liv.

Hvis du velger å bli dyreeier har du ansvar for:

 …å skaffe deg kunnskap om dyrets behov

Kjæledyr har behov for aktivisering og et levemiljø som er tilpasset arten. Dyreartens levemåte i naturen gir en pekepinn om hvilke behov kjæledyret ditt har, for eksempel å være sammen med andre dyr av samme art, ha mulighet for å gjemme seg på et trygt sted eller å utforske nye miljøer. Hvis dyret ikke får oppfylt sine naturlige behov vil det føre til dårlig velferd. Dyr som kjeder seg, er ensomme, utrygge eller frustrert på annen måte kan utvikle atferdsforstyrrelser som overdreven aggresjon, urolighet eller slikking/plukking av pels/fjær. Sett seg grundig inn i hvilke behov kjæledyret ditt har ved å lese litteratur om arten.